tiistai 6. tammikuuta 2015

Tulppaanien kasvattaminen vaasissa

Iloista loppiaista loppaposket! Nyt on joulut juhlittu ja vuodet vaihdettu, kuusen voi riisua koristeistaan ja katse suunnataan kohti kevättä – ihanaa!

Vaikka olen henkeen ja vereen jouluihminen, olen jo muutaman viikon verran kaivannut kevättä ja aurinkoa. Ja nyt kaikki hiljaa siitä, että tässä on vielä muutama kuukausi pakkasta ja kylmyyttä luvassa – hys, hys. Meikäläinen alkaa nimittäin nyt virallisesti haaveilla siitä päivästä, kun saa ensimmäistä kertaa laittaa ballerinat jalkaan, aurinko paistaa ja ilmassa tuoksuu aurinko – tiedättehän, mitä tarkoitan?

Kuva: Kukkainfo

Kuulun niihin ihmisiin, joille kevään odottaminen alkaa kukista. Saimme runsaasti tulppaanisipuleita viime syksynä, mutta syystä jos toisestakin emme ehtineet istuttaa niitä ennen maan jäätymistä.

Tulppaaneja voi kuitenkin kasvattaa myös suoraan vaasiin – oletteko kuulleet moista? Ihana tapa saada tuoreita kukkia pöydälle, vai mitä?
Kuva: Kukkainfo

Tulppaanien kasvattaminen vaasissa


  • Tulppaanisipuleita
  • Pieniä kiviä, esimerkiksi koristekiviä tmvs. 
  • Vettä
  • Laakea astia, johon haluat kukat kasvattaa
Ja näin homma hoituu:
  • Laita astian pohjalle 1–2 senttimetriä pikkukiviä
  • Asettele sipulit kivien päälle ja laita päälle lisää pikkukiviä siten, että sipulin pää näkyy vielä hieman
  • Lisää vettä astiaan sen verra, että sipulien kannat ulottuvat veteen
  • Vie astia kylmään (noin 10 astetta tai alle) tilaan 4–6 viikon ajaksi 
  • Tuo astia huoneenlämpöön ja aseta se valoisella paikalle
  • Tadaa! Kauniita tulppaaneja ja ihan itse kasvatit
Toimitus huomauttaa, etten ole itse vielä kertaakaan kasvattanut tulppaaneja tällä tapaa, mutta aion ehdottomasti kokeilla. Onko jollain kokemusta tai lisävinkkejä annettavana?



4 kommenttia:

  1. Uu. Mulla on tähän sopiva astiakin olemassa ja kiviä - enää puuttuis ne tulppaaninsipulit.. Hitsi, pitää kokeilla kyllä jossain välissä! Kiitti vinkistä ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Toivottavasti meillä kummallakin onnistuu hienosti tää kokeilu :).

      Poista
  2. Aivan ihana ajatus, sama koskee siis kaikkia sipulikasveja ;) Vielä pitäisi jaksaa odottaa muutama kuukausi, että pääsee taas Hollannin ihanille tulppaanipelloille. Tällä kertaa pitää ajoittaa hieman pidemmälle kevääseen, ettei mene pelkästään hyasinttien haisteluksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpäs tietysti! Ensi vuonna voisi kokeilla vaikkapa joulukukkien kasvattamista itse :). By the way joulukukkia voi kasvattaa pitkin kevättä ja istuttaa sen jälkeen maahan kesäksi – kuvittele! :D Tosin eipä onnistu meikkiksen multapeukalolla ;).

      Oispas kyllä ihanaa nähdä ne tulppaanipellot – missä kuussa ne ovatkaan parhaimmillaan?

      Poista