Olin sunnuntaina kuuntelemassa Varapuun Mikko Sjögrenin luentoa, kuten aikaisemmin mainitsinkin ja sain sieltä mooooonta näääääin hyvää vinkkiä. Osa seuraavista jutuista on luettavissa mistä tahansa järkevän rahankäytön oppaasta ja olen käyttänyt niitä jo kauan, mutta huomaan Mikon jättäneen alitajuntaani paljon vaikutteita, jotka varmasti näkyvät tässä tekstissä.
1. Miksi käytät rahaa, kuten käytät?
Ennen kuin ryhdyt muokkaamaan rahankäyttöäsi, kannattaa pohtia mistä rahankäyttötapasi ovat peräisin.
Omat vanhempani ovat esimerkiksi olleet aina järkeviä ja suht tiukkojakin rahankäyttäjiä ja kun itse pääsin tienesteihin kiinni, halusin "nauttia rahoistani" ja tuhlata kaiken taivaan tuuliin. Ei puhettakaan että jotain olisi jäänyt säästöön ja sain todella paljon iloa ihan vain silkasta ostamisesta – en niinkään enää siitä omistamisesta. Tämän asian tiedostaminen sai minut muutamia vuosia sitten muuttamaan rahankäyttöäni ja lopulta huomasin, että siitä säästämisestä tulee ihan yhtä hyvä fiilis kuin ostamisestakin.
Tärkeää on myös muuttaa käsitystä itsestään rahankäyttäjänä: jos olet aina ajatellut olevasi huithapeli, niin varmasti sitä oletkin etkä tule muuksi muuttumaan. Jos päätät olevasi hyvä raha-asioissa, sinusta tulee sellainen. Ei ole täysin merkityksetöntä miten itsemme näemme ja millaisen käytöksen sallimme itsellemme, vai mitä?
Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu ja elät elämääsi kuten ennenkin. Pienikin muutos näkyy taatusti jossain ja pienistä linjoista kannattaakin lähteä liikkeelle.
2. Luvut selville!
Tiedätkö, minkä verran sinulla on velkaa tai minkä verran käytät rahaa kuukaudessa ruokaan? Onko sinulle selvää paljonko talouteesi tulee rahaa, minkä verran maksat laskuja ja minkä verran käyttämästäsi rahasta kuluu vaikkapa luottokorttimaksuihin?
On äärettömän tärkeää että teet itsellesi kunnollisen budjetin, itselläni on sellainen jopa tulevan vuoden tarpeisiin. Ensimmäisen kerran budjettia tehdessäni se oli järjettömän ahdistavaa, koska inhottavia ja huonoa omaatuntoa tuovia rahareikiä oli sen verran (kuten nyt vaikkapa niitä nettishoppailulaskuja, auts). Nyt kun olen pitänyt tuloistani ja menoistani kirjaa jo useamman vuoden, rahatilanteen täydellinen tietäminen tuo turvaa, vakautta ja helpottaa elämää.
Siispä vaikka kyseinen tehtävä voi olla yksi kakkavääkylä, niin jos nyt kuitenkin laittaisit laskut pinoon, selvittäisit tulolähteesi kunnolla ja tekisit jonkinlaisen taloudellisen suunnitelman. Pientä osviittaa esimerkiksi turhien luottojen maksamiseen saat esimerkiksi täältä, vaikka perheenlisäys ei olisikaan suunnitteilla.
3. Aloita puskurirahaston säästäminen
Joka ikinen talousalan ammattilainen neuvoo säästämään 2–6 kuukauden palkkaa vastaavan summan sukanvarteen (tai pankkitilille ;) ). Tämä siitä syystä, että sinulla on turvaa talouden heilahteluja vastaan. Jos vaikkapa pesukone menee rikki tai postilaatikkoon tulee yllättävän suuri sähkölasku, et joudu heti elämään mittari punaisena.
Säästäminen kannattaa tehdä heti palkkapäivänä, koska aika moni meistä laittaa muuten kaiken rahan taivaan tuuliin. Tiesitkö että 80 prosentilla suomalaisista on alle 200 euroa rahaa palkkapäivän koittaessa ja tähän ei vaikuta se, onko rahaa tullut enemmän vai vähemmän – käytämme sen, minkä saamme. Jos heti palkkapäivänä nappaat vaikkapa 100 euroa pois tililtäsi, se ei vaikuta paljoakaan tulevan kuukauden rahankäyttöön, mutta kerryttää talouskassaa vuodessa jo 1 200 eurolla.
Ja jos hymähdät itseksesi ettei sinulla ole laittaa sataa euroa sivuun, niin sitten sinun kannattaa nostaa tulotasoasi jollain tapaa vaikka vain hetkellisesti: myy tarpeettomia tavaroitasi, kehitä lisäbisnestä jne. jne. Keksit aivan varmasti tavan tienata, jos vain pohdit asiaa tarpeeksi. Älä hyväksy itseltäsi vastausta ettei sille ole aikaa, en osaa tai en pysty. Kyllä pystyt ja ehdit, jos vain keksit tarpeeksi hyvän idean.
Vinkiksi voisin heittää että yleensä se jokin on hyvin yksinkertainen juttu, jota et edes tule ajatelleeksi – suurimmat taitosi ovat sellaisia, jotka tulevat luonnostaan ja ovat itsestäänselvyyksiä. Mikko Sjögren esimerkiksi kertoi 76-vuotiaasta joensuulaismummosta, joka päätti sivubisneksenään myydä leivonnaisia lähiympäristön kiireisille perheenäideille ja tienasi sillä 500–1 500 euroa kuukaudessa lisää.
4. Laita raha poikimaan
Yhtä tärkeää kuin rahan säästäminen on rahatietouden kartuttaminen: lue oma talous -oppaita, opiskele sijoittamista ja ideoi vaikkapa ensialkuun tapoja tienata enemmän kuukaudessa. Keinoja on miljoonittain aina mainosmallina työskentelystä vaikkapa uimavalvojaan tai muuhun lisätyöhön.
5. Näe pitkälle
Mitä tapahtuu, kun tulosi loppuvat mutta menosi eivät?
Kaikkien tulot lakkaavat joskus, oli syynä sitten työttömyys tai eläköityminen. Säästämisen aloittaminen, taloussuunnittelu ja omien raha-asioiden opiskelu on varmasti ärsyttävää ja puuduttavaa touhua, mutta maksaa vaivan. Muutaman kympin säästötilillä ei vielä hullutella, mutta 5–10 vuoden päästä sinulla on siellä taatusti parempi tilanne ja voit hengittää vapaasti. Samasta syystä talouden suunnitteleminen kannattaa, sillä oman taloustilanteen paraneminen on pitkäaikainen projekti, johon on myös suhtauduttava sillä tavalla.
Et voi paljoakaan vaikuttaa siihen, millainen rahatilanteesi on huomenna, mutta voit taatusti vaikuttaa siihen millainen se on kymmenen vuoden päästä ja tietämättömyys (hetkessä elämisestä puhumattakaan) on pahin virhe, minkä voit tehdä.
+ 1 Ärsytinkö?
Jos tämä teksti on saanut sinut puremaan huulta ja mottaamaan minua henkisellä kapulalla suoraan pimperoon, niin taidat kuulua juuri tämän tekstin kohderyhmään.Ärtymys on usein merkki siitä, että jokin on osunut ja pahasti. Jos siis esimerkiksi puhiset siellä hermona ettei tuo eukko nyt kyllä tajua, ettei minulla ole varaa säästää enää mistään ja elämä on paskaa ja ei ole mahdollisuutta lisätienesteihin, niin rauhoitu ja ryhdy ideoimaan. Ratkaisu voi olla nenäsi edessä, sinun täytyy vain keksiä se ;).
Usein se paras idea on ensinnäkin a) asia, jota teet muutenkin paljon (vaikkapa nyt tuo joensuulaismummun leipomistouhu) b) tykkäämiesi juttujen yhdistelmä ja/ tai c) varsin simppeli asia, joka muuten pälkähtää päähäsi jahka vain käytät sen ideointiin tarpeeksi aikaa. Kirjoita vaikkapa joka päivä kymmenen ideaa, joista saat lisää rahaa ja vaikka ensin tulee täyttä kuraa, niin jossain vaiheessa se triljoonan euron bisnesidea on taatusti sinun ;).
Ei ärsytä mutta jotenkin kova ja kokoomuslainen näkemys tuo että jokainen on oman onnensa seppä.
VastaaPoistaAi :D. Mun mielestäni se ei ole kova näkemys ollenkaan, vaan täynnä mahdollisuuksia ja rohkaisua. Ei kai siinä ole mitään pahaa tai kovaa, jos näkee vaivaa oman elämänsä eteen?
PoistaJa pakko vielä kommentoida että on ihan mahtavaa että Suomessa pidetään huolta heistä, joilla ei mene niin hyvin, mutta siinä että itse pitää huolen itsestään ei ole mitään väärää – se on vain järkevää.
PoistaRahaan suhtaudutaan Suomessa usein aika kummallisesti. Jos puhut siitä että sitä tarvitaan, niin olet kova ihminen – rahalla saa kuitenkin turvaa, ruokaa, rauhaa ja iloa. Sillä voi myös auttaa muita. Omasta taloustilanteesta huolehtiminen ei ole muilta pois, päinvastoin.
Siis mikäköhän life coachin penkki sinua työelämässä odottelee kunhan hoitovapaalta sinne palailet - nämä sun 5+1 tekstit on todella hyviä. ?!
VastaaPoistaBlogisi alkaa olla jo korkealla suosikkilistallani, koska: muotipostauksesi ovat raikkaita, beibisi on samoja ikiä kuin omani ja 5+1 tekstit herättelee ajatuksia. Tykkään näistä oma talous-raha-elämän selkeytys -aiheista kovasti.
Inspiroivaa ja aurinkoista kevättä!
-Ciara
Voi kiitos Ciara! Ihan mahtavaa saada tuollaista palautetta :). Ja näitä tekstejä on tosi kiva kirjoittaa, joten mukava että ovat tykättyä sisältöä.
PoistaInspiroivaa ja aurinkoista kevättä sinne sinullekin! :)
Kiitos taas hyvä postaus. ;)
VastaaPoistaKiitos Annu Tuulia! Kivaa päivää :).
PoistaOlipas hyvä postaus! Sinussa on poweria! :)
VastaaPoistaVoi kiitos Selina! Ja niin on kuules sinussakin! <3
Poista