perjantai 25. syyskuuta 2015

Laadukas neule kaappiin

Ne ovat täällä taas, mainokset tulevaa viimaa ja kylmää vastaan. Olkaahan varuillanne.

Otetaan nyt esimerkiksi Vila-Vero Moda:  sain heiltä tiedotteen, jossa puhuttiin vaatekaapin peruspilareista neuleiden yhteydessä, mutta kolme neljästä neuleesta oli pääasiassa akryylia. Tällaisen vaatteen ostaminen on sama kuin heittäisi rahansa kaivoon ja he tietävät sen kyllä (tai jos eivät tiedä, niin silloin se on vielä huolestuttavampaa).

Kuluttajaa johdetaan asiassa tahallaan harhaan. 

Ruotsalainen Hunkydory on allekirjoittaneen uusi suosikki. Kuva: Hunkydory
Akryyli on materiaali, joka kestää ehkä päivän, ehkä viikon, mutta ei taatusti puolta vuotta. Se johtaa kierteeseen, jossa sinun on ostettava uusia neuleita vähintään puolen vuoden välein.

Huomasin muuten miehelle neuleita ostaessani että saman yrityksen miesten merkeillä (esim. Jack&Jones) myydään kestäviä luonnonmateriaaleja (esimerkiksi villaa ja puuvillaa) samaan hintaan kuin naisille sitä akryylimössöä. Mistä tämä kertoo? Ehkä me naiset unohdamme helpommin huonon laadun, en tiedä. Lähetin yritykselle kysymyksen aiheesta, mutta he eivät ole vieläkään vastanneet, vaikka kysymykseni lähettämisestä on nyt noin vuosi aikaa. 

Neuletta ostaessa kannattaa etsiä ajatonta mallia, jolle olisi ollut käyttöä jo yläasteella – neulemuoti muuttuu yllättävän vähän. Kuva: Hunkydory
Saadakseen laatua ei ole aivan pakko maksaa itseään kipeäksi, mutta luonnonkuitujen bongaaminen akryyliviidakosta on todella vaikeaa. Itse olen luovuttanut ja haaveilen tällä hetkellä ruotsalaisen Hunkydoryn villaneuleesta. Minulla on yksi heidän neulepaitansa jo ennestään ja se on kestänyt kulutusta muuttumattomana jo vuoden – se on edellleen kuin uusi. 

Muita kuolattavia ovat tällä hetkellä Samuji ja Balmuir, The Outnet -verkkokaupasta voi myös tehdä löytöjä! Haussa olisi erityisesti juuri tietyn mallinen neuletakki mustana ja harmaana, ei tunnu löytävän sitten millään ja kompromisseja en haluaisi tehdä.

Omalla ostoslistallani Tate-neule saattaa olla seuraava, mutta vaaleanharmaana. Kuva: Hunkydory
Oletteko te löytäneet laadukkaita neuleita hyvään hintaan myyviä merkkejä? Tämähän on lähes täysin materiaaleista kiinni ja ärsyttää, että niin moni merkki ylenkatsoo kuluttajia tässä aiheesta – ihan kuin myytäisiin terveystuotteina hampurilaisia. 

Ps. Jos aihe kiinnostaa, niin asiaa edullisista ulkovaatteista löydät täältä, lisävinkkejä neuleostoksille täältä

16 kommenttia:

  1. Mä rakastan neuleita ja olen aina rakastanut, ihan pikkutytöstä saakka. Samaa tahtia kun aikuistuin, tajusin kuinka mua harmitti se ostokierre neuleiden kanssa. Juuri kun löydän jonkin iki-ihanan pehmoneuleen, hetken päästä se on roskiskamaa. Haaveilin laatuneuleen ostosta, mutta opiskelijabudjetilla moisia hankintoja ei niin vaan tehdä.

    Kävin opiskelijavaihdossa tuolla rapakon toisella puolella ja raahasin Tommy Hillfigerin outletistä PALJON neuleita ja muuta käyttövaatetta. Toivottavasti ovat kestäviä :) Nauratti siinä kassalla, kun mulla oli aivan mieletön määrä sitä tavaraa siinä. Sellanen Prisman ostoskärrillinen t-paitoja, neuleita, kenkiä, laukkuja you name it. Mua pelotti kamalasti se ostosten loppusumma, mut muistaakseni oli vähän alle 200 taalaa!

    Sori menin ohi aiheesta, mutta olen vieläkin niin onnellinen ostoksista! Toivon tosiaan että ovat kestäviä, klassisia ovat ainakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä että löysit mitä halusit, palaahan sitten kertomaan miten paidat kestivät käyttöä. Suomessa kieltämättä tulee aika reippaasti lisähintaa merkkivaatteille ja täällä kun niitä outlet-liikkeitäkään ei ole mitenkään liikaa.

      Poista
  2. Miten tämän postauksen paidan kanssa kävi? :)

    http://www.rakkaudellahannele.fi/2013/07/laatua-kaappiin-harmaa-kashmirneule.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla se kaapissa roikkuu ja OLISI edelleen aivan todella hyvässä kunnossa, jos en olisi onneton onnistunut repäisemään hihaa johonkin, en enää muista mihin. Voin kertoa että harmitti todella paljon. En ole kuitenkaan paitaa heittänyt pois, sillä se on just paras valinta esimerkiksi pakkaskeleillä ulkolenkeille ym., aivan mielettömän lämmin ja ihana ja kuosissaan on pysynyt. En ole sitä pessytkään muutoin kuin välillä tuuletellut, lämpimät suositukset siis.

      Jos muuten olet aikeissa ostaa vastaavaa, niin suosittelen valitsemaan sen koon, mitä käytät normaalistikin. Itse olisin voinut napata vielä ehkä yhtä kokoa suuremman.

      Poista
  3. Itse en ole käyttänyt keinokuituisia neuleita enää vuosiin, ihan vain jo sen takia, että ne ovat hiostavia ja tuntuvat muutenkin epämiellyttäviltä. Ne eivät myöskään tunnu lämmittäviltä, joten en ymmärrä mikä järki niissä edes on. En muutenkaan käytä keinokuituja muuta kuin urheiluvaatteissa. Pääsääntöni on, että perusarkivaatteen materiaalista max. 20 % saa olla keinokuituja.

    Pari vuotta sitten ostin Benettonilta 100 % virgin woolia (neitsytvilla wtf?!) olevan klassisen neuletakin ja siitä lähtien olen käyttänyt sitä melkeinpä joka päivä kesät talvet. Se kulkee lähes aina mukana ja on todellakin jyrännyt alleen muut villatakkini. Ja mikä parasta, on edelleen kuin uusi. Hinta oli muistaakseni hieman alle 40 €. Ei tule heti mieleen mitään parempaa ostosta. Ainoa inhottava puoli on se, että se on todennäköisesti tehty aika huonoissa oloissa :(

    Toinen suosikkini ovat cashmere-neuleet ja niitä löytyy kaapista useampia mukavan tätini toimesta, hän aina lahjoittaa vanhoja neuleitaan minulle. Ai että odotan taas pakkasia ja sitä että pääsen käyttämään kaikkia niitä ihania ja pehmoisia neuleita!

    Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keinokuituneuleet taitavat olla niille, jotka eivät yhtään katso materiaalilappuja. Nehän nimittäin tuntuvat kaupoissa aivan ihanilta myrkkyjen ansiosta (tiesittekö että vaate voi sisältää 8000 erilaista kemikaalia, huh!) ja kun ei osaa katsoa, niin niitähän sieltä kaupasta sitten kotiin rahdataan.

      Vitsit mikä täti! Mäkin haluan tuollaisen :D. Ja yllättävää että Benettonilta on löytynyt noin hyvä ostos! Tykkään ihan hirveästi heidän malleistaan, mutta käyttökokemukset ovat olleet aika huonoja.

      Poista
  4. Minä myös neuleita olen metsästänyt ja totesin, että teen itse. Rumahan siitä varmaan tulee jos se joskus viiden vuoden päästä valmistuu, mutta onpahan laadukas :) Lisäahdistusta vaatekaupoille aiheutti myös Netflixin dokkari vaateteollisuudesta. Tuli sellanen olo, että en ikinä enää osta mitään. Ja sitten katsoin Cowspiracyn ja tuli sellanen olo, että en syökään enää mitään. Hauskaa syksyä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sisko, kaunis siitä tulee <3. Ihanaa. Saat tehä mullekin. <3 Minä myös yritän mahdollisimman hyvin pitäytyä eettisissä merkeissä, mutta välillä tulee hairahdettua (esim. Zarassa kävin viime viikolla...)

      Poista
  5. Mä uskallan liputtaa akryylin puolesta! Harmillisesti kaikille se luonnonkuitu ei vain sovi :( Mä saan niin kauheita kutinakohtauksia mistä tahansa villasta ja just siitäkin syystä täydellisen kasmirneuleen etsiminen tyssäsi kuin seinään. On ihan totta, ettei ns. halpiskauppojen vaatteita ole tehty kestämään vuosia, sehän on ihan perusbisnestä pohjimmiltaan. Omistan kuitenkin muutaman akryylineuleen, joita olen käyttänyt nyt muutaman vuoden. Huolellisella ja hellävaraisella pesulla + tuulettamisella olen saanut nekin pysymään ihan hyvässä kuosissa, vaikka eivät villaa laadussa päihitäkään :) Uskallan varovaisesti väittääkin, että vaatteen kuin vaatteen saa kestämään pitkään oikeanlaisella pesulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oho, itselläni akryyli menee pilalle ihan ilman ensimmäistäkään pesua, mutta ehkä niissäkin on sitten eroja. Kaikki ei tietenkään sovi kaikille, kiva että olet löytänyt oman linjasi :)

      Poista
  6. Neuleet+nahkaleggingsit = tän syksyn parhaita yhdistelmiä, ehdottomasti! Ittekin pitäis kunnon lämpöneule jostain hankkia! :) Ihana blogi sulla muuten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Niistä saa siistin tai lökäasun ihan vain asusteita vaihtamalla :). Nykymuoti on onneksi aika leppoisaa, olisi hirveä kulkea jatkuvasti epämukavissa vaatteissa.

      Poista
  7. Mä niin haluisin jonkun ihanan merinovillaneuleen! Perus hm-neuleita on, ja todellakin eihän niissä se laatu ole.. Hmm, kummoinen. Merinovillaiset aluskerrastot on maailman parhaat ulkoiluun <3 Siis miksi mieheni löytää kivoja, mutta kuitenkin kohtuuhintaisia laatuneuleita ja minä en? Täytyy kyylätä nämä sinun vinkit ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli muuten Hullareiden kuvastossa merinovillaneuleita 70 eurolla! Melkein sama hinta kuin perusvaateketjuilla. Tarjolla oli myös muita hyviä juttuja. Mua himottaisi itseäni ostaa Sandin harmaa neuletakki, koska malli on ihan täydellinen ja olen hakenut just semmosta kauan, mutta sitten siinä on kuitenkin se 40 prossaa akryylia. Jostain luin että alle 50 jos on, niin se on ihan ookoo, mutta ottaako sadan euron riski?

      Poista
  8. Muistaakseni sinun aikaisemman blogitekstin ansiosta päätin pitäytyä luonnonmateriaaleissa. Ne ketjuliikkeiden kerran pari käyttöä kestävät sinänsä kauniit paidat eivät vain ole minkään väärti. Ärsyttäää vain havahtua nuppulaiseen neulepinoon kaapissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olen otettu! :) Tällainen palaute saa kyllä bloggaajan iloiseksi. Toisaalta harmittaa sun puolesta se nuppulainen neulekasa, tiedän just mitä tarkoitat <3.

      Poista