maanantai 6. huhtikuuta 2015

5+1 Kevätsiivouksella uusi koti!

Haaveiletko sisustusblogikotien harmoniasta, siisteydestä ja haluaisit omaankin kotiisi ripauksen ylellisyyttä? Tällä kertaa 5+1 keskittyy muutamaan pikkujuttuun, joilla on suuri vaikutus kotona.

Jokaisella on tietysti oma sisustusmakunsa, enkä todellakaan aio asettaa toista toisen edelle. Persoonan pitää näkyä kotonakin. Aika moni kuitenkin tuntuu ihailevan värimaailmaltaan simppeliä ja ehkä hieman hotellimaista sisustustyyliä, joten tässä mun vinkkini siihen.

Vaalea sisustusko tylsä? Kuvat La Dolce Vita

1. Karsi tavaraa reippaalla kädellä!


Aivan ensimmäiseksi on aika karsia tavaraa ja kunnolla. Parasta on aloittaa siitä tilasta, josta et ole kaivannut mitään pitkään aikaan – yleensä joka kodista löytyy se romukaappi tai -huone, jonne tavaraa heitetään, kun sitä ei enää tarvita.

Ammattijärjestelijän ohjeet tavaramäärän tyhjennykseen löydät täältä. Tarkoituksena on jättää pöytäpinnoille vain muutamia, tarkoin harkittuja esineitä ja huonekalujenkin ympärille voit jättää reilusti tilaa. Koti on helpompi pitää siistinä, kun vapaata säilytystilaa on reippaasti. Siksi ylimääräisestä on luovuttava.

Imurointi on aika hyvä mittari sille, onko sinulla liikaa huonekaluja tai esineitä lattialla – jos jokaisen siivouskerran yhteydessä kiroat lattian poikki kulkevia johtoja ja nojatuolien ahtaita välejä, voisi karsiminen olla paikallaan.

2. Kevätsiivouksen tärpit


Kunnon kevätsiivous on tietysti kaikki kaikessa – silitä ja pese koristetyynyt (tai päivitä ne, aika helppo tapa saada uutta ilmettä kotiin), kuuraa kylpyhuone kunnolla ja järjestele kaapit kuntoon. Itse suosin säilytyksessä paljon laatikoihin ja kaappeihin mahtuvia koreja, joiden avulla kaapit näyttävät siistiltä, vaikka niissä olisi miten paljon tavaraa tahansa.

Myös pieni pintaremontti, kuten listojen ja ovien maalaaminen voi tehdä terää. Katso kotiasi kriittisin silmin, tiedät kyllä itse mikä taho kaipaa eniten kohennusta.

3. Luota jujuun!


Tuo pieni "juju" jokaiseen huoneeseen – oli se sitten näyttävä matto, erikoinen valaisin tai hieman överi peili. Yleensä kuitenkin vain yksi tai kaksi jujua per huone riittää, jos kaikki esineet ovat kovin erikoisia, ne hukkuvat helposti toisiinsa. Runsas jujujen yhdistely vaatii aika paljon sisustussilmää, mutta sitäkinhän voi tietysti harjoitella...

Suomessa helposti sisustetaan aika samalla tavalla, erikoisia ratkaisuja ei tunnu löytyvän edes Asuntomessuilta, vaan sielläkin kaikki kodit muistuttavat toisiaan. Hae persoonallisia ratkaisuja ja luota niihin – Pinterest on tässäkin kohtaa ihan huikea aarrearkku!

4. Tuo ripaus mustaa ja metallia


Suomalaisista vain harva sisustaa kovin värikkäästi, kodit ovat usein aika vaaleita. Musta voi värinä pelottaa, mutta pieninä annoksina se tuo kivasti hieman selkärankaa muuten niin vaaleaan huoneeseen.

Metalliset yksityiskohdat, kuten vaikkapa kromattu pyyhekoukku, metallireunaiset peilit ja valokuvakehykset, näyttävät lamput jne. tuovat hieman ylellisyyttä sisustukseen. Pienilläkin jutuilla voi olla suuri vaikutus, jos vain valitset ostoksesi oikein – esimerkiksi uusi, näyttävä valaisin yöpöydällä voi muuttaa koko huoneen yleisilmettä.

5. Miltä kotisi tuntuu?


Sen sijaan että ostelet kalliita design-valaisimia ja panostat näyttävyyteen, kannattaa ensin panostaa mukavuuteen. Esimerkiksi latistuneet tyynyt ja parhaat päivänsä nähneet matot kannattaa korvata uusilla.

Sänky on muuten aivan erikoisasemassa tässä touhussa, sillä onko maailmassa parempaa paikkaa kuin oma sänky? Uusimme vastikään peittomme ja tilasin muutamat kivat lakanat (suosittelen lämpimästi puuvillasatiinia) – voi miten ihanaa niihin on kömpiä nukkumaan! Muhkea sängynpääty tekee myös ihmeitä makuuhuoneelle, yöpöytien päivitykseen riittää usein pelkkä maali ja uudet vetimet.

+ 1 Kokoa itsellesi

 "mood board"


Etsi esimerkiksi Pinterestistä kuvia, joissa unelmakotisi näkyy. Vaikka et voisikaan toteuttaa kaikkia ideoita, oma makusi selkeytyy ja löydät helpommin sitä vastaavia esineitä kaupassa. Kun tiedät mitä haet, löydät hakemasi helpommin.

Äläkä luovuta kovin helposti. Jos tarvitset uusia säilytyslaatikoita, älä ota ensimmäisiä jotka eteesi tulevat (usein ne ekat ovat muovia ja tyrmäävän värisiä), vaan etsi makuasi vastaavia. Kun pienetkin jutut ovat linjassa, kotisi muuttuu hiljalleen unelmakodiksesi...

Ps. Jos sinulla on ostoslistalla melkeinpä mitä tahansa kotiin liittyvää, kannattaa osallistua Rakkaudella, Hannelen ja Taloon.comin yhteistyöarvontaan täällä! Tarjolla on 50 euron lahjakortti <3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti