perjantai 24. huhtikuuta 2015

5+1 Kevätsiivouksen parhaat tärpit

Halojaa beibet! Täällä on touhuttu kaikenlaista niin pihamaalla kuin sisälläkin. Sain vastikään yhden suuren projektin tietyiltä osin loppuun ja nyt olen keskittynyt kevätsiivoukseen – on niin ihanaa saada tavarat järjestykseen ja siivota apinan raivolla kaikki talven aikana kertynyt kakka pois, ah!

Silti nyt kun katson ympärilleni kaikki on vähän hujan hajan – tämän se jälkikasvu teettää. Olen pohtinut kuinkahan paljon enemmän kaloreita esimerkiksi tiskikoneen tyhjentäminen vie, kun jokaisen astian jälkeen käyt siirtämässä 10 kilon kahvakuulan jonnekin muualle osallistumasta? :D

Tällä kertaa 5+1 käsittelee kevätsiivouksen tärppejä, jotka tekevät siivoamisen hieman helpommaksi seuraavaa puolta vuotta silmälläpitäen.

Tarjottimen avulla yleisilme on siistimpi ja hallitumpi – ja helpompi puhdistaa! Kuva: The Perth Soap

1. Aloita sieltä, missä on eniten turhaa tavaraa


Tätä aihetta olen käsitellyt useassa postauksessa, mutta tavaran karsiminen on pakko mainita jälleen kerran. Miksikö? Siksi, että se on yksittäinen asia, joka aiheuttaa ehkä eniten harmaita hiuksia arjen keskellä. Kun pääset eroon turhakkeista, siivoaminen helpottuu, löydät etsimäsi helposti jne. jne.

Tavaran poistaminen kannattaa aloittaa sieltä, missä sitä on kaikkein eniten – etenkin turhaa sellaista. Näin saat lisää säilytystilaa niille oikeille tavaroillesi, mikä helpottaa kaaosta muualla.

Ammattijärjestäjän vinkkejä tavaran karsimiseen löydät täältä. 

2. Rajaa


Kaappien ja laatikoiden sisälle kannattaa hankkia lisää erillisiä, avoimia laatikoita ja purnukoita, joihin olet jaotellut tavaraa. Näin tiedät mitä missäkin on ja esim. hyllyjen puhtaanapito helpottuu.

Itselläni seuraavana projektina on kuiva-ainekaappi. Se on aivan järkyttävässä kunnossa. Sen sijaan vaatesäilytys toimii meillä erinomaisesti, kun laatikoiden sisällä kaikki on omissa laatikoissaan ja arkivaatteetkin ovat henkareissa.

Myös pöydän päällä olevia tavaroita kannattaa jaotella, jotta yleisilme on siistimpi ja siivoaminen on helpompaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on yllä oleva kuva, jossa tarjotin toimii kauniina arjen helpottajana.

3. Tee sotasuunnitelma – ja numeroi se!


Tee itsellesi suunnitelma paperille ja numeroi kohdat tärkeysjärjestyksessä. Vinkiksi että imurointi ja pölyjen pyyhkiminen kannattaa jättää viimeiseksi, kaappien ja komeroiden siivoaminen on siellä listan alkupäässä.

4. Jos inhoat siivoamista, niin...


Itse ihan tykkään siivoamisesta, kunhan sille on aikaa ja energiaa. Siihen saa kuitenkin tuplasti tehoa jos kuuntelee äänikasettia, hyvää radio-ohjelmaa tai sitten sitä bailumusiikkia. Niillä ajatukset saa ihan kummasti muualle, ja tulet viettäneeksi itsesi kanssa laatuaikaa pään sisällä samalla kun kädet jynssää.

Ei ehkä toimi kaikilla, mutta allekirjoittaneella ainakin.

Myös vanha suosikkini – herätyskelloniksi – sopii tähän: laita kello herättämään vaikkapa tunnin päähän ja päätä, että saat homman hoidettua siihen mennessä. Ennen kuin kello soi, et saa kerta kaikkiaan tehdä mitään muuta kuin sitä itseään. Toimii joka kerta!


5. Hommaa kunnon välineet


Siivoaminen on ennen kaikkea välinelaji – jos imuri on huono ja ikkunanpesuvärkit aikansa nähneet, niin yritä siinä sitten saada puhdasta jälkeä.


+1 Perfektionismi on perseestä – melkein aina


Justiinsa eilen luin taas aikakauslehdestä, että naiset ovat perfektionistejä. Taidan siis olla mies.

Ei se nyt ole niin justiinsa, jos kaikki ei ole aivan tip top koko ajan – kukaan ei ole koskaan kuollut pikkusotkuun ja aika moni nainen käyttää kaiken vapaa-aikansa siivoamiseen ja kodin laittamiseen (ei tieteellinen tutkimus, vaan täyttä mutua omien kokemuksien pohjalta).

Perfektionismille on aikansa ja paikkansa, mutta ne projektit kannattaa valikoida. Omasta mielestäni perfektionismia vaativan projektin pitää sytyttää sisältäpäin tai antaa jollekin rakkaalle jotain – on kivaa tehdä superhieno autokakku pikkumiehelle tai antautua sellaiselle harrastukselle, josta on haaveillut koko ikänsä. Mutta että ovenkarmien jynssäys tai lautasliinojen järjestely? Höpöhöpö.

Uskoisin että sinäkin haluat ihmisten miettivän haudallasi niitä yhteisiä kivoja hetkiä, ei sitä että siinä oli sitten siisti ja äkäinen ihminen. Sitä ajatusta vasten on hyvä peilata tällaisia kevätsiivousjutuja.

2 kommenttia:

  1. Olen itsekin pitkään sanonut, että perfektionismi on sairaus. Yleensä kun vähempikin kuin täydellisyys riittää. Hautajais-jutulle naureskellen lähden nyt siivoamaan pikku neidin lounaat lattioilta ja katson josko sitä enemmänkin innostuisi keittiötä siivoamaan. Itselläni siivous on fiilispohjaista. Kun inspiraatio iskee saatan jynssätä vaikka lattialistoja, mutta toisinaan perus viikkosiivous on ihan tuskaa.

    VastaaPoista
  2. Ah, olipa sopiva postaus. Juuri aloitellaan miehen kanssa siivousta :D

    VastaaPoista