keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Miten pääsen töihin media-alalle?

Blogini kautta tulee aina välillä kyselyä media-alan työpaikoista, tai lähinnä sitä kuuluisaa kysymystä miten saisin jalkani oven väliin? Vastikään tuli kysymys myös kirjailijaksi päätymisestä, mutta siihen minä en osaa neuvoa mitään – itse lähetin tuntemattomana tekijänä käsikirjoitukseni kustantamon pinkkaan ja odotin. Muitakin reseptejä varmasti on, mutta niistä minä en tiedä, joten lähetän runsaasti rohkeutta ja onnenkantamoista kaikille yrittäjille.


Mutta asiaan: koska media-alan työpaikat ovat a) kiven alla b) suosittuja, ajattelin jakaa muutaman vinkin uraansa aloitteleville toimittajille. Muistan hyvin miten opiskeluaikana sateli joka suunnalta huolestunutta pään pudistelua ja negatiivistä tulevaisuuskuvaa, mutta onneksi en antanut sen masentaa – paikka on löydettävä tai sitten vaikka luotava itse. Uskon tähän, koska haluan uskoa – en yksinkertaisesti suostu uskomaan muuta.

1. Kokemus on koulutusta tärkeämpää

Työhaastattelussa tärkeintä on se mitä olet tehnyt ja miten olet sen tehnyt. Kyllä – hyvällä todistuksella ja tutkinnolla on tietty arvo, mutta itse ainakin kiinnitän ensisijaisesti huomiota haastateltavaan tapaan kirjoittaa, mistä hän kirjoittaa, millainen tyyppi on kyseessä, mitä hän on tehnyt ja toimiiko yläpää (alapäällä ei niin väliä).

Koska sisäistin tämän ajattelutavan heti opintojeni alkuvaiheessa, keskityin kartuttamaan myös omaa juttupankkiani ja se kannatti. Suoritin ensimmäisen harjoitteluni jo toisen vuoden aikana ja vaikka koulu kärsi, en todellakaan kadu. Sain vakituisen työpaikan ennen valmistumistani.

2. Ole rohkea ja näe vaivaa


Jos haluat tiettyyn mediaan töihin, katso millaisia juttuja he tekevät, ideoi loistava juttu, kirjoita se ja laita viestiä toimituspäällikölle, tuottajalle tai päätoimittajalle. Jos ei muuta, niin voit saada ainakin palautetta tekstistäsi, mutta mahdollisesti hataran free-suhteen.

3. Varaudu tekemään ilmaista työtä


Valitettavaa, mutta totta: media-alalla on runsaasti työtä tarjolla, nimittäin palkatonta sellaista. Itsekin muistan riutuneeni yötä päivää televisio-ohjelman kuvauksissa lounassetelipalkalla, eikä ollut varaa valittaa, sillä tulijoita riitti. Tiedän tosin useita tapauksia, jotka ovat saaneet heti ensimmäisessä työpaikassaan palkkaa ja se on ihan mahtavaa (ja niinhän sen pitäisi mennäkin!), mutta suuressa osassa etenkin harjoittelut ovat palkattomia.

4. Toteuta unelmiesi työpaikka

Media-ala on murroksessa ja kaikki on mahdollista. Älä tyydy haaveilemaan, vaan toteuta ideasi. Netti ja ilmaiset julkaisualustat mahdollistavat tekemisen ilman sen suurempia riskejä, joten et menetä mitään muuta kuin korkeintaan aikaasi.

5. Dress for succes

Pukeudu kuin olisit jo siellä missä haluat olla viiden vuoden päästä (ja tiedä missä haluat olla viiden vuoden päästä!). Sillä on nimittäin väliä etenkin itsetunnollesi – kun olet tyytyväinen itseesi, kannat kehosi aivan eri tavalla ja siksi teet myös paremman vaikutuksen.

Muista kuitenkin että kauniit kannet vaativat myös hyvän sisällön.

Ps. Niin ja kohtaatko urasi aikana kuvassa näkyviä hirmuliskoja? Älä pelkää, löydät heitä ihan taatusti, vaikka noin 99 prosenttia mediatyöläisistä onkin aivan huippua sakkia. Urani alussa pelkäsin näitä meuhkaajia nykyään heidän käytöksensä on lähinnä noloa – miksi osa naisista tuntuu kuvittelevan vahvan olevan yhtä kuin kettumainen, vaikka se on lähinnä heikon ihmisen merkki?

Jos on hirveän vahva, on oltava hirveän kiltti, sanoo Peppi ja niin sanon minäkin. 

4 kommenttia:

  1. Tämä oli kiva postaus, kiitos! Vaikkei aihe itselleni olekaan ajankohtainen, luen mielelläni tällaisia kannustavia ja inspiroivia postauksia; samat säännöt nimittäin pätee moneen muuhunkin asiaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit! Tätä oli tosi kiva kirjottaa myös :).

      Poista