tiistai 12. elokuuta 2014

5 +1 asiaa: Onnellisempi arkinen sinä

Tähän aikaan vuodesta moni palailee lomalta takaisin ihanaan arkeen. Siksipä ajattelin jakaa muutaman vinkin, joiden olen huomannut omalla kohdallani vaikuttavan päiviini suotuisasti ja muuttavan arkea astetta viihtyisämmäksi, helpommaksi ja noh – onnellisemmaksi.

Nyt sieltä joku kymmenen lapsen äiti huikkaa että kuule emäntä, et tiedä mitään arjen pyörittämisestä. Näkökulmansa kullakin, tämä on minun sellaiseni – toivottavasti saatte tästä apua niihin hetkiin kun kaikki hanskat ovat hukassa, kello on puoli tuntia liikaa ja vettä sataa kuin Esterin peräaukosta.

Koska kyllähän niitäkin hetkiä on taas tänä vuonna tulossa, vai mitä? ;)

1. Luovu turhasta

Tämä on omassa elämässäni ehkä se tärkein sääntö ja pätee niin a) tavaroihin b) tekemisiin ja c) energiaa vieviin ihmisiin

a) Säilytät kaikenlaista, koska saatat vielä joskus tarvita sitä, mutta tiesitkö että turhake vie todennäköisesti huomattavasti enemmän energiaa kaappitilan täytteenä sun muuna ärsykkeenä? Olen paasannut tästä aiheesta aikaisemminkin, joten jos kaipaat vinkkejä kodin tavarakaaoksen taltutukseen, klikkaa tänne.

b) Me naiset olemme varsin usein sitä mieltä, että kaikkeen on kyettävä ja kaikki ehdittävä – kenen mielestä muka? No niin justiinsa – vain ja ainoastaan sinun. Nyt otat ja karsit tehtävälistaltasi kaiken sen, mikä ei ole aivan pakollista ja sitten oman jaksamisesi rajoissa lisäät siihen asioita. Tämän lisäksi lintsaaminenkin on sallittua – välillä voi mennä sieltä, mistä aita on matalin.

c) Puhelin soi ja pelkkä nimen näkeminen ärsyttää. Pidät velvollisuutenasi pitää yhteyttä tiettyihin ihmisiin, joita energiavarkaiksikin kutsutaan. Jos toinen ihminen kerta toisensa jälkeen vain ottaa, ottaa ja ottaa pieniä palasia jaksamisestasi, kannattaa pohtia onko suhteenne todella sen arvoinen. Yllättävän moni pitää kiinni heitä huonosti kohtelevista ihmisistä, koska heillä on esimerkiksi pitkä historia takanaa tmvs. Ikuisesti negatiiviset ja negatiivista energiaa jakavat ihmiset kurittavat päivittäisestä jaksamisestasi ison osan, joten ota heihin tietoisesti etäisyyttä vaikka aluksi ihan vain hetkeksi – se kannattaa.2. Löydä intohimosi

Nyt kun olet saanut niitä turhia juttuja pois kalenteristasi, muista tehdä asioita joista todella nautit – oli se sitten juoksulenkki, brunssi ystävien kanssa, oman vaatemalliston suunnittelu, hyvä kirja tai vaikkapa yliopiston penkille palaaminen. Jos ihminen ei nauti elämästään, arki on taatusti yhtä hanuria.

Erityisesti kannattaa pohtia mitä todella haluaisit tehdä ja panostaa siihen – intohimo ja tavoitteet, olivat ne sitten pieniä tai suuria, ovat elämän eliksiiriä.


3. Tunnista kettuhetket

Mitkä hetket sinun päivissäsi aiheuttavat erityistä ketutusta? Aika monella se voisi olla esimerkiksi aamu, kun on jälleen kerran nukuttu pommiin ja kiire on kauhea. Tunnista tällaiset hetket päivästäsi ja valmistaudu niihin jo etukäteen – mene esimerkiksi tietoisesti jo aikaisemmin nukkumaan (vaikeaa, tiedetään) ja valitse kaikille vaatteet valmiiksi seuraavaa aamua varten.

4. Ole itsekkäämpi

Moni (etenkin meistä naisista) menee helposti siihen joojoo-oravanpyörään, jossa puolison treeneille ja lasten harrastuksille riittää aina aikaa, mutta itse on jatkuvasti tiskauskokkausnukutuspyllynpyyhintävuorossa. Ole terveellä tavalla itsekäs, puhu asiasta puolison kanssa ja vaadi tehtävien tasaamista kummankin kesken.


5. Älä anna kotitöiden ressata

Kotitöissä avainsanoja ovat suunnittelu ja tehokkuus: Koska on pakko siivota, tee se mahdollisimman nopeasti (ja koska olet hankkiutunut jo turhasta tavarasta eroon, se käykin suht nopeasti). Laita vaikka kello soimaan puolen tunnin päähän – siinä ajassa sinun on pakko saada koti siistiksi. Lasten leluille voi varata suuret laatikot, joihin ne voi viskellä ja joka ilta otat pienen tehovartin, jonka aikana siistit keittiön ja raivaat suurimmat sotkut kodista pois.

Kuten veljeni Tommi Olavi sanoo, asenne ratkaisee ja nokkela keksii keinot. Älä siis ressaa itseäsi kotitöistä vaan hoida ne niin tehokkaasti kuin mahdollista.

+ 1 Nautiskele riittävän usein

Osta sitä paremman tuoksuista käsisaippuaa, kiitä itseäsi perjantaikukilla, käy välillä kasvohoidossa, tuoksuttele hajuvesiosastolla, sovita liian kalliita kenkiä ja lillu kylvyssä vähän liian pitkään – hemmottele siis itseäsi pienillä jutuilla, oli se sitten mitä tahansa. Elämällä läträämiseen pitää olla aikaa ja arjessa pitää olla vähän luksusta, that's what I always say.
Ps. Kuvat H&M Home

9 kommenttia:

 1. Ihana muistutus! Tällaiset postaukset on tosi kivoja luettavia, lisää kiitos :)

  VastaaPoista
 2. Ihanat ohjeet, tulipa hyvälle tuulelle :) Sinulle on haaste blogissani!

  VastaaPoista
 3. Voi ei, törmäsin blogiisi kovassa kiireessä enkä ehdi tekstiä kokonaan lukemaan. Vaikuttaa kuitenkin niiiiin osuvalta tähän kohtaan, että täytyy palata ajan kanssa uudelleen. Haluaisin liittyä blogisi lukijaksi, mutta en äkkiseltään löytänyt mistä se tapahtuu. Olenko vain sokeutunut? :)

  Oma blogini osoitteessa http://kannattikokeilla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. No niin ja löytyihän se lukijat-kohta kun silmänsä avasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa jos tekstini kiinnostaa, kiitos siitä <3. Ja jee sain sut lukijaksi, teretulemast!

   Poista