perjantai 15. elokuuta 2014

5+1 vinkkiä syksyn neuleostoksille

Syksyn ihanat neuleet ovat saapuneet kauppoihin, mutta muistatko miten viime vuonna kävi? Kaikki ihanat neuleesi kulahtivat ja nyppyyntyivät järkyttävää vauhtia... Kokosin jälleen 5+1 vinkkiä, joiden avulla voit säästää rahaa ja hermoja...


Gwyneth Paltrow on suunnitellut eettisesti tuotetun neulemalliston Chinti and Parkerille. 

1. Akryyli – älä missään tapauksessa koskaan erehdy

Uusi neuleesi näyttää jo ensimmäisen pesun jälkeen kamalalta? Syynä on akryyli, jota on järkyttävän paljon tarjolla.

Esimerkiksi samaan firmaan kuuluvat merkit Vero Moda, Vila ja Only tarjoavat naisille lähestulkoon vain ja ainoastaan 100 prosenttista akryylia. Materiaali on tietysti kaupan unelma, sillä se pakottaa naiset ostamaan uuden neuleen muutaman käyttökerran jälkeen, kun edellinen on niin järkyttävässä kunnossa – kaupassahan uusi pusero tuntuu pehmeältä käteen ja hintakin on olematon, joten ostokynnys madaltuu.

Samaa ongelmaa ei ole miesten puolella, sillä Vero Modan ja Vilan miespuolinen vastine Jack&Jones tarjoaa valikoimissaan huomattavasti laadukkaampia materiaaleja – miksi? Lähetin kysymystä yritykselle, mutta muutaman viikon jälkeenkään he eivät ole vastanneet sähköpostiini. Uskoisin että miehet eivät ole yhtä innokkaita shoppaajia ja siirtyvät huonon laadun huomatessaan suosiolla seuraavaan kauppaan – me naiset taas unohdamme ja annamme anteeksi helpommin, vai?

Akryyli on siis ehdoton ykkössyyllinen siihen, miksi joudut jatkuvasti päivittämään neulevarastojasi. Älä missään nimessä koskaan ikinä sorru, vaikka sen välttäminen tekeekin neuleiden ostamisesta hankalampaa (joudut näkemään vaivaa akryylia välttääksesi).

Toki myös luonnonmateriaalit nyppyyntyvät, mutta ero on siinä, että ne vaativat hoitoa pysyäkseen kauniina – akryyli taas menee hirveään kuntoon, teit sille mitä tahansa.

Helpoin valinta oman kokemukseni mukaan on luonnonkuituja ja tekokuituja yhdistelevät neuleet, 100 prosenttinen puuvilla ja tietysti myös villa, vaikka se vaatiikin hoitoa.

2. Opettele kääntämään neule ympäri ja tsekkaa se pesulappu

Materiaalien lisäksi haluat jo tuotetta ostaessasi tietää, joudutko ärsyyntymään siitä, ettet taaskaan muistanut viedä suosikkipaitaasi pesulan kuivapesuun....

Opettele myös tsekkaamaan vaatteen saumat ja silmäile neuleen laatua jo kaupassa – roikkuvat langat ja epätasainen neule ovat ehdottomia nounou-juttuja.

3. Panosta laatuun, älä määrään

Jep, niitä akryylineuleita saa todella halvalla – muutama kymppi ja paita on sinun. Mutta kestääkö se? Jos ostat joka kuukausi 20 euron neuleen, tulet käyttäneeksi 240 euroa vuodessa käyttökelvottomaan rättikasaan – ääks! Osta siis ennemmin laatua ja huolla vaatteitasi, unohda ne helpot ratkaisut.

Tai tietysti vaihtoehtona on käyttää sitä nyppyyntynyttä kauhtanaa hampaat irvessä, minkä lisäksi saat vielä runsaasti pahaa mieltä kaupan päälle. Ei hyvä.

4. Valitse malli huolella

Koska haluat ostaa laatua, kannattaa malli valita huolella.

Missä vaatteessa näytät hyvältä, vaikka peilistä katsoo monsteri? Tiedät, että se paita on olemassa, sillä puet sen päällesi silloin kun kaikki muu näyttää hirveältä ylläsi. Minulle esimerkiksi sopii lyhyt, mutta löysä malli v- tai venekaula-aukolla.

Jos et tiedä missä tunnet olosi kotoisaksi, sovittele eri malleja. Et halua löytää itseäsi tilanteesta, jossa 200 euron unelmaneuleesi vaatii muutaman kilon laihiksen.

Kannattaa myös valita neule, joka on helppo yhdistellä asuun kuin asuun. Itselläni se on musta tai harmaa, lyhyt ja pitkähihainen neuletakki.

5. Suosi alennusmyyntejä

Alennusmyynneistä on helppo bongata laatua edullisesti. Vinkkasin jo aiemmin The Outnet -sivustosta, jossa on aina karkkipäivä meneillään, mutta sielläkin kannattaa olla tarkkana – korkea hinta ja merkki eivät ole aina laadun tae!

+1 Mitäpä jos tekisit itse? Siinäpä jännittävä ja sulattelua vaativa ajatus...

Oletko löytänyt hyviä ja laadukkaita neuleita kaappiisi? Suosittele suosikkimerkkiäsi kommenteissa, helpottuu tää kauppojen läpikäynti...




17 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä tekstistä! Akryylin välttely on tosiaan vaikeaa ja villakin saattaa joskus kutittaa. Neuleiden metsästys on todella rasittavaa, mutta palkitsevaa, kun viimein löytää sen oikean.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hyvin rasittavaa. Kumpa sitä osaisi aina vain marssia suoraan oikeaan liikkeeseen...

      Poista
  2. Nykyään moneen vaatteen laatu on tosi heikkoa. Puuvillat kulahtaa nopeasti ja lastenvaatteet (sisä) kulahtaa ja haalistuu muutaman pesun jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman, etenkin lastenvaatteissa. Moni laadukas merkki hajoilee jo muutaman pesun jälkeen :/.

      Poista
  3. Mä en ole edes tajunnut akryyliin huonoutta, olen sivuuttanut koko asian! Kauhistuttavaa.. Nyt otan opikseni, kiitos sinun :)

    VastaaPoista
  4. Kiitti tuosta akryylimuistutuksesta!! Jotenkin se pääsee AINA unohtumaan kun innostuu juurikin niistä halvoista hinnoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorrun välillä samaan, myönnetään. Tosin jos sitten pystyn välttämään ikävän akryyliansan, taputtelen itseäni henkisesti selkään :D.

      Poista
  5. Siskon hyvillä neuvoilla mentiin jo viime syksynä. Opettelin kaupassa tavan, jota en ennen ollut harrastanut, vaan menin aina vain näppituntumalla. Ja voi kuule miten hukassa mun näppini olivatkaan... Pesulappu sen paljasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herraisä sulla on älykäs isosisko! Toivottavasti lahjot häntä ikuisesti vaahtokarkein ja skumppapulloin ja läningein.

      Poista
  6. Kiitos vaan muistutuksesta. Aina mietinkin että mikäs se materiaali taas olikaan, mihin ei pidä sortua :D

    VastaaPoista
  7. Haukku ei ole nyt pariin vuoteen ostanut mitään, missä on vähänkään akryyliä. Edes jos akryyliä on vain 10-20%, ja välistä harmittaa jättää jokin muuten aivan täydellinen vaate kauppaan, mutta kyllä se vain kannattaa! Olen vaatekaapistakin heivannut mäkeen suurimman osan akryyliä sisältävistä neuleista, muutama vielä siellä on muistuttamassa, että älä enää koskaan sorru näihin. :) Nyt muuten kun on alkanut pestä entistä enemmän vaatteita 60 asteessa vauvan takia, niin on huomannut, että monet vaatteet itse asiassa kutistuvat vähemmän ja pysyvät parempina, kun ne pesee 60 asteessa 40 asteen sijaan!

    VastaaPoista
  8. Akryyli myös ikävästi kutittaa ihoa. Ainakin mulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä en ole huomannut, mutta voi olla hyvin mahdollista. Tekokuitu jo itsessään on sen verran epäilyttävää...

      Poista
  9. Hyvä postaus!
    Olen jo vuosia satsannut laatuun ja luonnonmateriaaleihin, ja edelleen neuleet ovat käytössä ja hyvässä kunnossa. Niistä hyvistä saa kyllä maksaa, mutta kestävätkin sitten vuosia. (Acne, FilippaK, Tiger of Sweden…)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Reetta! :) Hyvästä kyllä kannattaa maksaa ja onneksi alesta voi bongailla laatua edukkaammin :).

      Poista