lauantai 15. marraskuuta 2014

5+1: Muutama ajatus, joka voi pelastaa taloutesi

Oma talous -aiheet ovat lähellä sydäntäni ja se näkyy välillä myös täällä blogin puolella. Vaikka aihealue tuntuu ensi alkuun hieman kuivakkaalta lifestyle-sisällöltä, se näyttäisi kiinnostavan teitä kovin. Esimerkiksi Miten valmistautua taloudellisesti perheenlisäykseen -postaus on ollut suht suosittu ja siksipä ajattelin  jakaa muutaman aatoksen aiheesta lisää.

Tällä kertaa ajattelin puhua siitä, mikä sekä meille naisille että miehille tuo onnea hetken verran, mutta pidemmällä tähtäimellä on ehdottomasti pois onnellisuuspotista

Puhun tietysti kuluttamisesta.



Kuluttaminen on haastava laji ja siinä tulee helposti munattua. Jopa pienet ostokset voivat loppupeleissä vaikeuttaa elämääsi melkoisesti – esimerkiksi verkkokaupan alessa shoppailu voi tulla kalliiksi. Ihminen kun tunnetusti ostaa enemmän ja kalliimmalla, mikäli hän tekee niin velaksi ja lasku kilahtaa postilaatikosta "sitten joskus".

Tämä kohta on itselleni erityisen vaikea, opettelen edelleen. Nykyään tilaan oikeastaan vain tarpeeseen, sillä saan pysäytettyä itseni viimeistään siinä vaiheessa, kun paketti on haettu postista ja sovittelen vaatteita ylleni – tarvitsenko tätä oikeasti? Ostaisinko tämän samalla hinnalla kaupasta ihan raharahalla? Oli aika, jolloin kaapissani lojui miljoona käyttämätöntä rättiä, mutta makselin verkkokauppojen laskuja joka kuukausi useita satasia.

Onneksi se aika on historiaa.

Velkaraha on helppoa käyttää ja voi ahdistaa melkoisesti tulevina kuukausina, kun koittaa maksun hetki. Ja silloin on kiristettävä vyötä, jotta talous pysyy kasassa tai sitten tienattava lisää, mikä on taas poissa siitä mitä suurin osa meistä ihan oikeasti haluaa – se paita ei ole sinun vapaa-aikasi ja ahdistuksesi arvoinen, vai onko?

Velkaraha on myös järjettömän kallista. Palvelumaksuja saattaa olla useampi kymmenen euroa kuukaudessa, mikä tekee vuodessa helposti melkein tuhat euroa. Huh. Olivatko ne paidat sen arvoisia?

Perinteisesti naiset yleensä tuhlaavat esimerkiksi kodin sisustukseen ja vaatteisiin, mitä pidetään turhuuden huippuna. Miehet taasen ostavat uusinta elektroniikkaa ja haaveilevat jatkuvasti uudesta autosta – ei mitään järkeviä ostoksia nekään, ja kaiken lisäksi niihin kuluu huomattavasti enemmän rahaa.

Ja tästäpä pääsemmekin seuraavaan kohtaan:



Ennen kuin edes lähdet kauppaan – oli se sitten ruokakauppa tai muodin verkkokauppa, mieti mitä tarvitset. Kun sinulla on tarkka kuva mielessäsi mitä haet, tulet käyttäneeksi vähemmän rahaa, etkä osta samoja asioita. Ruokakauppaan neuvotaan yleensä tekemään lista heräteostosten välttämiseksi, joten miksipä et toteuttaisi samaa kikkaa esimerkiksi vaatteita ostaessasi.

Kysy itseltäsi jokaisen ostoksen kohdalla, tuletko ihan oikeasti käyttäneeksi sitä ja maksaisitko samasta tuotteesta suuremman summan. On nimittäin niin, että jos toden teolla tarvitset uuden talvitakin, voit olla valmis maksamaan samasta tuotteesta moninkertaisesti.

Jos sinulla on kylmä, eikä takkia ollenkaan, olet varmasti valmis maksamaan talvitakista 300 euroa, mikäli se on ainoa tarjolla oleva – eikö? Sen sijaan jos kaapissasi on jo muutama takki, saatat haksahtaa ihan kivan näköiseen takkiin ihan vain koska se on alennusmyynnissä, mutta et ihan oikeasti halua saati tarvitse sitä – käytät kerran tai pari, ja se jää kaappiin roikkumaan.

Täysin turhaa rahanmenoa. Loppukuusta sitten katsot pankkitiliäsi, jonne mieluusti palauttaisit talvitakkiin menneet hukkarahat. Ja jos rahantarpeesi ei ole niin akuutti, voisi olla järkevämpiäkin tapoja käyttää talvitakkiin menneet rahat, kuin jättää ne kaappiin roikkumaan – vai mitä?

Esimerkiksi vaateostoksia tehdessäsi pohdi jo etukäteen mahdollisia "päivän asuja", jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä – esimerkiksi hyvät farkut, laadukkaat neuletakit ja jokaisen naisen luottovaate musta bleiseri ovat asioita, joihin itse olen valmis panostamaan. Tätä perusvaatekaappia voit sitten piristää vaikkapa muutamalla kivalla topilla tai statement-korulla, mistä nyt sitten satutkin tykkäämään.

Muista myös, ettei aina tarvitse ostaa uutta – ennen juhlia voit vierailla vaikkapa siskon vaatekaapilla tai penkoa ainakin ensin omasi läpi, josko siellä sittenkin olisi jotain hauskaa.



Millaisia asioita haluaisit, jos kukaan ei näkisi ostoksiasi? Itse pohdin tätä kysymystä eilen ja minulle tärkeintä on miltä asiat tuntuvat. Esimerkiksi pehmeät lakanat ja upottavat peitot – ehdottomasti asioita, joista maksan ja joihin panostan. Lämpimät tossut? Listalla. Muutama bilemekko lisää? Hmmmm.... Ei listalla. Etenkään kun en edes pahemmin juhli tässä elämänvaiheessa. Mutta jos näen rekissä roikkumassa kauniiiiin yksilön, sovitan sitä ja näytän siinä hyvältä, voi siitä kieltäytyminen olla vaikeaa, vaikka en sitä oikeasti edes tarvitse – ja jep, siellä se turha rahanmeno sitten roikkuu yksin kaapissa.

Tietysti on tärkeää myös panostaa siihen, miltä näyttää, koska itse ainakin koen oloni paremmaksi, jos ulkomuoto on suht huoliteltu. Nämä ovat kuitenkin aina valintakysymyksiä, jotka on hyvä tiedostaa.

Tämän kysymyksen esittäminen monen asian kohdalla paljastaa myös melko paljon – jos esimerkiksi kukaan ei koskaan näkisi uutta autoasi, olisitko valmis maksamaan siitä niin paljon?



Moni meistä haluaa aina jotain muuta, kuin mitä meillä jo on. Shoppailemaankin on kiva mennä, koska rahan käyttäminen on niin mukavaa, mutta ostosreissun jälkeen emme edes muista, mitä säkeistä löytyy – tunnistatko itsesi tästä?

Lakkaa haluamasta, sillä todellisuudessa tällainen tuhlaaminen vain tekee sinut onnettomaksi. Kyllä – ostaminen on ostohetkellä tosi kivaa, mutta lopulta ostamasi turhakkeet vievät a) säilytystilaa ja aiheuttavat lisäahdistusta kotonasi b) vaikuttavat talouteesi, mikä voi taatusti tehdä sinusta onnettoman ja ahdistuneen ja c) vaikuttavat siihen, miten sinun on käytettävä aikaasi, sillä jatkuvan ostamisen vuoksi sinun on tehtävä enemmän töitä, mikä on pois vapaa-ajasta.

Kuvitellaan, että olet käyttänyt rahaa 100 euroa kuukaudessa ylimääräiseen – "ihan kivaan" paitaan, kahvitteluun ja muuhun turhaan. Vuodessa se tekee 1 200 euroa ja viidessä vuodessa 6 000 euroa.

Jos rahaa kuluu 200 euroa asioihin, joita et tarvitse, on sama summa viidessa vuodessa 12 000 euroa.

Auts.

Aika moni meistä tuhlaa lähes kaiken mikä tulee – tavalla tai toisella. Yksi säästää vuoden ulkomaanmatkaan, mutta onko se loppujen lopuksi yhtään sen järkevämpää rahan käyttöä koko taloutesi kannalta, kuin laittaa koko vuoden pennoset menemään heti kättelyssä?

Sinun taloudellesi tärkeitä asioita ihan oikeasti ovat muun muassa puskurirahasto, josta voit ottaa rahaa hädän hetkellä ja rahan muuttaminen tulonlähteeksi, jos koet taloutesi olevan ahtaalla (esimerkiksi koulutukseen kannattaa panostaa jne.)

Yksi hyvä säästökohde on perustaa lapsellesi rahasto ja laittaa sinne edes pieni summa kuukaudessa. Pienistä summista kertyy helposti kunnon raha tulevaisuutta varten, kun säästöaika on 20 vuotta.



Ryhdy siirtämään tuloistasi tietty summa, vaikkapa se satanen tai kaksi syrjään joka kuukausi, jos et jo tee niin. Tee tämä heti palkkapäivänä, jo ennen kuin maksat laskut tai teet mitään muutakaan. Sata euroa on monelle summa, joka voi kulua helposti johonkin turhaan, mutta joka kuitenkin tuntuvasti kerryttäisi säästöjä.

Ja tietysti mitä suurempi summa on, sitä parempi. Kuvittele, että 300 euroa kuukaudessa on vuoden päästä 3 600 euroa. Huhuuh.

Ps. Jos olet sitä mieltä, ettei rahaa kerta kaikkiaan ole ylimääräistä ja tienaat normaalin kuukausipalkan verran, jossain on reikä ja paha – suosittelen tekemään tiukan laskelman.




4 kommenttia:

  1. 3. kohta oli todella mielenkiintoinen ajatus ja jään pohtimaan sitä varmasti pitkäksi aikaa vaikka rahan käyttö, säästäminen ja sijoittaminen hallussa ovatkin. Asiallinen teksti toki muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon. Upein palaute, jonka blogitekstistä voi saada, on että se herättää ajatuksia. :)

      Poista