lauantai 29. marraskuuta 2014

Perillä ollaan!

Herrajee, mikä matka – huh. Nyt ollaan perillä ja sain juuri puuron ja matkan uuvuttaman Tukkiksen nukahtamaan mummulan pinnasänkyyn. Uskomattoman kiltisti jaksoi pikkumies olla, vaikka lähdimme noin 11 aikaan ajamaan ja olimme perillä vasta illalla kahdeksalta – muutaman pysähdyksen taktiikalla siis mentiin.

Rakas uroo vei meidät Tampereelle asti, josta äitini tuli hakemaan. Niin ihanaa, ettei tarvitse mennä koiran ja vauvan (ja vaunujen ja kaikkien kamojen) kanssa junalla – onneksi saa apua tähän matkantekoon.

Toisaalta matka kesti sen verran kauan ja oli melko uuvuttava, että ensi kerralla ehkä saattaisimme testata sitä junaa... Jaiks...

Matkakaverit. Pappa epäili että Tukkiksen tukka on föönattu, mutta kyllä se on kuulkaas ihan au naturel ;). 
Siispä – onko kenelläkään kokemusta vaunujen, vaavin ja koiran kovasta yhdistelmästä? Mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan. Eniten mietityttää, miten vauvan saa nukkumaan, koska Tukkis ei kerta kaikkiaan suostu nukkumaan esim. sylissä. Voiko vaunuja ottaa lähelle omaa paikkaa ja miten tämä hoituisi helpoimmin?

Sauna on kuumana, taidan suunnistaa sinne seuraavaksi. Mikään ei voita kunnon löylyjä pitkän päivän jälkeen (ja kunnon unia – kuvitelkaas, että mummulassa äiti(kin) saa nukkua – aah!).

9 kommenttia:

 1. Vaunujen kanssa matkustaminen junalla on mielestäni järjestetty tosi huonosti. Vaunupaikkaa ei saa varata joten siellä voi välillä olla hurja ruuhka. Mummojen solidaarisuutta siis tarvitaan että kaikki mahtuu kyytiin. Meidän Nelly ei koskaan ole nukkunut oikein junassa, joten kaikenlaista viihdykettä kannattaa ottaa mukaan. Ei se silti mitään herkkua ole, mutta välillä on niin hyviä tarjouksia että kannattaa mennä auton sijaan junalla.
  On se silti aikamoista säätämistä, en voi edes kuvitella mitä se on kun on vielä koirakin matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei... Matka voisi mennä hyvin, jos saisin Tukkiksen vaunuihin viereen, mutta jos joudun pitämään häntä hereillä kuusi tuntia niin... Poju ei nimittäin oikein suostu nukkumaan kuin pimeässä, eli käytännössä päiväsaikaan vaunuissa.

   Poista
 2. Ic-junat on ihan loistavia koska siellä on lastenvaunu, ja lastenvaunuillekin löytyy kyllä yleensä paikka. Varsinkin silloin jos tulet Helsingistä kyytiin tai pohjanmaalta. Mutta, tuo koira voikin olla se probleema, koska koiria ei voi ottaa lastenvaunuun. Eli sitten teijän pitäis olla koko köörin eläinvaunussa. Jos valitsisin junan tuolla kokoonpanolla, en ottais vaunuja vaan kantorepun. Ja viltin jossa tukkis vois loikoilla ja leluja :) Mä usein ravaan tuota väliä ja nyt lapseni ollessa taaperoiässä, niin tuo leikkivaunu on ihan ehdoton! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo koira kyllä mutkistaa tilannetta aika paljon :(. Vaunut olisivat tärkeät unien kannalta, koska Tukkis ei oikein suostu nukkumaan päivänvalossa – vaunuihin saa esim. viltin pimennykseksi. Harmi, ettemme tuota leikkivaunuakaan oikein taida pystyä testaamaan, koska Nukanakki. Pitäisi pohtia, josko koiran voisi saada kuljetuskopan kanssa jonnekin muualle siksi aikaa – liekö VR:n palveluissa sellaista mahdollisuutta...

   Poista
  2. Joo koira kyllä mutkistaa tilannetta aika paljon :(. Vaunut olisivat tärkeät unien kannalta, koska Tukkis ei oikein suostu nukkumaan päivänvalossa – vaunuihin saa esim. viltin pimennykseksi. Harmi, ettemme tuota leikkivaunuakaan oikein taida pystyä testaamaan, koska Nukanakki. Pitäisi pohtia, josko koiran voisi saada kuljetuskopan kanssa jonnekin muualle siksi aikaa – liekö VR:n palveluissa sellaista mahdollisuutta...

   Poista
 3. Vaunupaikkoja saa varata kyllä, mutta silloin lippu pitää käydä ostamassa henk koht paikan päällä asemalla (hyvissä ajoin!) tai puhelinpalvelusta, jossa maksat lipun samoin tein luottokortilla. Tai siis tarkennus, vaunuille itselleen et voi varata paikkaa, mutta voit ostaa sen istumanpaikan itsellesi juuri siitä kohtaa mihin tulevat pyörätuolit ja mihin on varattu myös vaunuille aika ruhtinaallinen tila. (Tämä koskee siis vain IC junia. Pendolinoissakin tosin on tilaa, mutta se on virallisesti vain pyörätuoleille.)

  Liikun itse vain junassa kahden (!!!) lapsen kanssa. Muutaman kerran olen mennyt autolla ja kokenut että juna on verrattomasti paljon helpompi. Kertaakaan juna ei ole ollut niin täynnä, etteikö kaikkia vauvanvaunuja olisi saanut äitien penkkien eteen sievästi riviin. Vain yhden kerran oli tupaten täynnä (joulu), mutta silloinkin taaperoikäisten vanhemmat tekivät kiltisti tilaa vauvoille ja laittoivat omat kärrynsä kasaan ja niille varattuihin lokeroihin. Pendolinoissakaan ei ole koskaan ollut yhtöaikaa niin montaa pyörätuolimatkustajaa, etteikö heidän viereensä olisi vaunut mahtuneet.

  Vaunupaikat ovat samassa vaunussa alakerrassa, jossa on ylhäällä leikkivaunu. Jos matkustaa vauvan ja taaperon kanssa, tämä on mahtavaa! Välillä voi käydä ylhäällä leikkimässä ja kun on vauvan uniaika, tulla alas nukkumaan. Kuten joku edellä totesi, ongelmaksi muodostunee se, että sulla on koira, jota ei lastenvaunupaikoille saa ottaa.

  Mutta ainakin joissakin junissa lemmikkikopit ovat olleet niitä vanhoja IC-vaunukoppeja. Niissä on aika ruhtinaallinen jalkatila. Jos sinne menisi lemmikin kanssa ja ottaisi jalkoihin pelkän vaunukopan, jossa vauva voisi nukkua? Vai tarviiko vauva rungon hytkytystä? :)

  Tai sitten, kuten yllä todettiin, kantoreppu lienee erinomainen vaihtoehto jos mummilassa odottaa kakkosrattaatkin? Kantorepun ja koiran kans vaan sinne normipaikoille. Ja jos kädet riittää (ja muutenkin on tarvetta) niin mukaan turvakaukalo, joka toimii junassa mainiona sitterinä :) Yleensä itse ainakin olen saanut siipalta tai mummilta tai muilta apua siinä, että selviän kamojen kanssa junaan ja junasta ulos.

  Itse olen kokenut junan helpompana, kun matkanteko on lyhyempi. Matkan ei tarvitse pysähtyä kertaakaan sen vuoksi, että pitä äsyödä, vaihtaa vaippaa, hyssytellä tms. Ja isomman lapsen kanssa vielä mahtavampaa, kun ei tarvitse väkisin köyttää kiinni vilkasta taaperoa, vaan voi vaan leikkiä ja käydä evästelemässä ravintolavaunussa. Ja aina vaan matka sen kun etenee. Ja nopeampaa vauhtia kuin autolla vielä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin hyvältä, voi harmin paikka kun Nukanakki on mukana matkassa :(. Meillä junamatka kestää kuusi tuntia, joten unille on ihan pakko päästä ja esimerkiksi vaunukopan + koirakopan yhdistelmä on mulle liian kallis kantaa. Voi kun tämä menee hankalaksi.

   Ehkäpä kehittelen Nakille koiravahdin, se helpottaisi tilannetta niin paljon.

   Poista
  2. Ja hei iso kiitos kaikille kokemuksista ja vinkeistä! Tosi hyviä pointteja tullut esiin – olette te vain isoksi avuksi <3. :)

   Poista
 4. Säätämisen määrä on vakio aina ku me ollaan lähdetty pohjanmaalle, vaikka meillä ei ookkaa koiraa :) Mutta tsemppiä, kokeile junaa joskus, ja ehkä helpointa ensin kokeilla ilman koiraa :) Mä oon joskus ollut semmosessa vanhassa kopissa jossa monta istumapaikkaa, ollaan saatu olla siellä rauhassa. Sitten oon viritellyt istumapaikalle "sängyn" pojalle, tukin sen raon, ja verhot kiinni sekä selkänojasta roikkuun joku huivi, voilaa, täydellinen nukkumapaikka vauvalle! Tai tuo vaunukopassa nukuttaminen kuulostaa kans suht iisiltä :)

  VastaaPoista