sunnuntai 14. joulukuuta 2014

5+1: Mahdollisimman tehokas (ja iloinen) joulusiivous

Nythän on se aika vuodesta, kun olisi aika häärätä koko koti täydelliseksi (tai niin ne ainakin väittää).

Itsehän vastustan tällaista yltiöpäistä hössöttämistä, vaikka tietysti sorrun siihen itsekin aina silloin tällöin – olen perfektionisti tietyissä jutuissa ja esimerkiksi juhlakattaukset kuuluvat ehdottomasti niihin.

Mielestäni tunnelman vuoksi on tärkeää, että koti on siivottu ja sen suhteen saatan olla hitusen natsi joo... Siksipäs ajattelin antaa teille muutaman siivousvinkin, jotka olen itse havainnut ihan erityisen hyviksi.

Kas näin. 

Itse kuulun niihin, jotka haluavat muun muassa järjestää kaapit ja puhdistaa jääkaapin takusen joulusiivouksen yhteydessä. Jotta sitä hommaa voi tehdä hyvillä mielin, kannattaa se aloittaa ajoissa –  jos olet yhtä perusteellinen hullu kuin meikkis, niin jaksota siivous alkamaan jo paaaaaaljon ennen joulua. Kun olet siivonnut ja järjestänyt paikat hyvin ennen juhlaa, voit juuri ennen joulua vain imuroida, järjestellä ja hoitaa sensellaiset perusjutut. 

Ja sinä joka et tällaisia hullutuksia tee, niin peukku sulle. Niin ja sinä, joka et halua aloittaa ajoissa, niin sinuna tekisin suosiolla ihan vain sen välttämättömimmän, koska mikään ei pilaa joulua tehokkaammin kuin äkäinen ihminen. Niin se on. Tehokkuus on kaiken a ja o. Koska et voi kuitenkaan (aivan loputtomiin) välttää siivoamista, kannattaa se tehdä mahdollisimman tehokkaasti. Usein sitä kuitenkin pieni ihminen sortuu vaikkapa selaamaan vanhoja valokuvia, sovittelemaan pieneksi jääneitä vaatteita tai lueskelemaan lehtiä kesken siivouksen – onko tuttua?

Tämä ansa on peitottavissa yhdellä simppelillä säännöllä: aseta itsellesi aikaraja. Sovit itsesi kanssa että nyt nainen siivoat mahdollisimman tehokkaasti esimerkiksi kahden tunnin ajan, tai vaikkapa yhden joululevyllisen verran aikaa. Näin et tule turhaa pitkittäneeksi hommaa ja voit sitten selailla hyvillä mielin niitä valokuvia, kun olet saanut hommat hoidettua. No joo, onhan se siisti kotikin palkinto, mutta sen lisäksi on kiva saada vähän jotain extraa. 

Omalla kohdallani toimii parhaiten pienet sisustusjutut, joita ei ehkä muuten tulisi ostettua – vaikkapa vähän kalliimpi saippua, tuoreet kukat, muutama uusi tuoksukynttilä tai sitten vaikkapa pieni lellihetki ihan vain sulle.  Itse usein hemmottelen itseäni (Tukkiksen mentyä nukkumaan) kotitekoisella kasvohoidolla, puhtailla lakanoilla ja hyvällä kirjalla. Toimii aina. <3

Aika moni meistä naisista sortuu määräilemisen syntiin (meikkis mukaan lukien). Mieheni on harvinaisen omatoimista ja reipasta sorttia ja olen nyt vihdoin ja viimein saanut taottua kaaliini, että hän on oikeastaan paljon parempi esimerkiksi siivoamaan kuin minä (ei kerrota sille). Itsehän teen esimerkiksi arkisiivouksen noin tunnissa, mies kuluttaa siihen monta tuntia ja tarkka jälki toden totta näkyy.  

En siis määräile, päsmäröi, enkä laita itseäni tekemään kaikkea. Myös lapset on hyvä sisällyttää siivousjuttuihin, koska mikään ei voita lapsityövoimaa näissä jutuissa ;). Tämähän on mullakin vielä opiskelun alla, mutta ei se oo niin justiinsa. Tärkeintä on kuitenkin hyvä mieli, herkkupöytä, tunnelma, rakkaat ja tietty suklaa. Eli jos homma ei suju suht hymyssä suin, niin never mind – paskaan ei oo vielä kukaan koskaan kuollut (kai). Joulusiivouksen varauloskäynti:
 • Raivaa kaikki pöytäpinnat suht tyhjäksi hemmetin nopeasti + tunge tavarat lähimpään kaappiin. Mielellään just siihen romukaappiin, jota kukaan ei koskaan avaa. 
 • Kasaa likaiset vaatteet pyykkikoriin (tai lattialle ja laita ovi kiinni), petaa sängyt, kasaa lehdet ja tee sensellaiset pikkujutut. 
 • Pyyhi suurimmat pöytäpinnat ja asettele niiden päälle vain muutama tavara – vähäinen tavaramäärä saa kodin näyttämään puhtaammalta. 
 • LAITA PALJON KYNTTILÖITÄ ja sammuta valot – pimeässä kukaan ei näe mitään kakkaa missään, mutta... 
 • ...silti on hyvä huolehtia hajusta, koska sen pitää olla puhdas. Ratkaisu? Kaada ämpäriin pesuainetta + vettä ja pidä sitä eri huoneissa vähän aikaa. Kyllä tuoksuu puhdas ja pimeässä ei kukaan näe mitään. Kylläpäs olet etevä, eikä kukaan huomaa mitään. 
 • Ai paitsi vessa – se kyllä kannattaa ehkä siivota + vaihtaa käsipyyhkeet kuiviin, koska ikävät on märät käsipyyhkeet vessassa t: pyyhenatsi. 

Listasta jäi uupumaan vielä musiikki – sehän on järjettömän tärkeää! Mielellään just sitä, mikä saa jalan vipattamaan tanssilattialla.

Ihanaa joulun odotusta!5 kommenttia:

 1. Itsehän en jaksa ymmärtää miksi juuri jouluksi pitää puunata joka nurkka, kun muutenkin on kiirettä, pimeää ja kurjaa. Ja se joulun sanoma ja henki lienee jossain aivan muualla kun siistissä kattilakaapissa. Viljelenkin sanontaa, ettei siellä kaapissa kukaan aikaansa vietä, joten erityisen hyödylliseksi koen tuon sun +1 kohdan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, joo kaikki ei todellakaan ole tällaisia puunaajia ja hyvä niin – jokainenhan menee omalla tyylillään. Ja hyvä filosofia sulla! Mun mielestä kaikki minkä kokee itselleen ja läheisilleen tärkeäksi, niin siihen kannattaa erityisesti panostaa. Meillä iso osa fiilistä on myös ne kattilakaapit, mutta tietty pääosassa on ruoka ja rakkaus. <3

   Ihanaa joulun odotusta sulle Senja! Kiva kun kommentoit, ei ole kuulunut sinusta aikoihin :).

   Poista
  2. Niinpä, itseään vaivaavat asiat toki kannattaa hoitaa pois, että pääsee keskittymään siihen olennaiseen.
   Ja kiitos, sitä samaa sullekin! Kaikki postauksesi kyllä luen, mutta pitäisi tsempata tätä kommentointia.

   Poista
 2. Tykkään kans jouluksi laittaa paikat kuntoon. On se vähän ryppyotsaista hommaa, mutta näillä sun ohjeilla vatsalihakset sai kunnon jumpat. Hitsi ku nauratti. Kiitos!
  Nyt meikä lähtee veivaan mopin kanssa parit tangot :D

  VastaaPoista
 3. Taidanpa noudattaa tuota alinta listaa ensi maanantaina :D
  Munhan PITI aloittaa ajoissa kerpele

  VastaaPoista