tiistai 30. joulukuuta 2014

Jälleen se sama uudenvuodenlupaus?

Vuosi on jälleen vaihtumassa ja mehän tiedämme kaikki, mitä siitä seuraa. Tai lähinnä mitä tästä loppuvuoden possuperseilystä oikein seuraa – väsynyt ja ähkyinen olo, kiristävä vyötärö ja kukkiva naama saavat kaipaamaan täyskäännöstä, joka voi mennä helposti överiksi. 

Vuoden vaihtuessa aika moni lupaa muuttaa elämäntapansa täysin – nyt loppuu kaikki herkuttelu ja treenejä on vähintään viisi viikossa! Ja kuukauden päästä eletään jälleen kuten ennenkin, lupaus on jäänyt pienen alkuinnostuksen jälkeen unholaan huonon omantunnon säestämänä. 


Täyskäännösten sijaan kannattaisikin aloittaa pienestä, etenkin terveellisten elämäntapojen suhteen. Ottaa ensin vaikkapa tavaksi juoda pullakahvien sijaan välipalasmoothie tai käydä lenkillä kerran viikossa. Kun pieni tapa on omaksuttu, voi siirtyä seuraavaan ja ehkä vuoden loputtua elämänmuutos onkin totta ja olo on parempi kuin ennen. 

Olin muutama vuosi takaperin kuuntelemassa erään aivotutkijan luentoa, jonka nimeä en tässä nyt tietenkään muista. Muistan kuitenkin hänen viestinsä, mikä on kai tärkeintä? Aivot rakastavat tavoitteiden saavuttamista, minkä vuoksi välietapit ovat tärkeintä suurten muutosten äärellä ja ne ovat avain pysyvään tapojen muuttumiseen. 

Itse olen ajatellut lupaavani kaksi asiaa: Yritän tehdä kunnon lihaskuntotreenin vähintään kerran viikossa oikein kunnolla, kaikki muu siihen päälle on ekstraa. Käyn aika usein juoksemassa, mutta en tee sitä erityisen säännöllisesti – välillä juoksen viidesti viikossa, välillä makaan sohvalla ja syön sipsejä viidesti viikossa. 

Olen huomannut myös että tiukat ruokavaliot eivät toimi kohdallani, sillä jos kieltäydyn kaikesta tietää se todellista superlipsahdusta jossain vaiheessa. Siksi ajattelin tällä kertaa mennä positiivisen kautta – annan itselleni luvan syödä hyvin. Kehoni on ansainnut kunnon polttoainetta. 

Jos haluan syödä rasvasokeriherkkuja teen niin, mutta pääasiallisesti pyrin hemmottelemaan kehoani syömällä ruokaa, joka tekee minulle hyvää – paljon vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, hyviä rasvoja, superfoodeja ja tietty raakasuklaata, joka on muuten aivan järkyttävän hyvää. Silti en kieltäydy hampparista, jos sitä tekee mieli, kunhan homma ei mene ihan läskiksi. 

Millaisia uudenvuodenlupauksia te aiotte tehdä? Vai aiotteko ollenkaan?





4 kommenttia:

  1. Mä en ole tainnut tehdä uuden vuoden lupauksia vuosikausiin. Itelleni lupauksia kyllä noin muuten. (Esim. toissa vuoden kuntokuuri alko kyllä vuoden alusta, mutta ei ollu uuden vuoden lupaus noin teemallisesti ajatukseltaan.)

    Tänä vuonna aattelin antaa yhden lupauksen pitkästä aikaa; olla itselleni armollisempi. Kaikkien "rajoita sitä-ja-tätä" "saavuta-se-tai-tämä" yms henkisten lupausten (jotka on ainakin itelle paljon tutumpia :P ) tää tuntuu vähän vieraalta. Mutta tärkeältä. Ja tärkeältä, että nimeää sen juuri uuden vuoden lupaukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi armollisuus, siinä sitä olisikin oppimista aika monella. Ihan mahtava ajatus!

      Poista
  2. Mä en oo tehnyt lupauksia pariin viime vuoteen enkä aio nytkään :) Mutta samaa mieltä olen kanssasi tuosta että elämäntapamuutokset pitäisi aloittaa pienestä! Mielenkiintoinen pointti tuo että aivot rakastaa tavoitteiden saavuttamista :)

    Ihanaa uutta vuotta koko teidän perheelle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä samaa sinulle ja koko perheellesi! <3 Ja tosiaan tuota lupausten tekemistä voisi rajoittaa, kun eihän niitä kuitenkaan pidä! :D Tänä vuonna siis pienellä volyymilla eteenpäin, jospa se siitä sitten.

      Poista