tiistai 2. joulukuuta 2014

Lomalle vauvan kanssa?

Lentobongari-pikkusiskoni on taas reissussa ja ihanat rantakuvat saivat matkakärpäsen pureman meikäläisenkin koipeen. En ole mitään matkaa tässä nyt (vielä) buukkaamassa, mutta silti olisi hauskaa kuulla kokemuksia ja kommelluksia vauvan/ taaperon kanssa matkanneilta – mitä kannattaa ottaa mukaan, mistä matkakohteista teillä on kokemuksia ja millaista on ollut? Ja ennen kaikkea mitä pikkutyyppi oli matkasta mieltä?

Jos lähdemme, emme taatusti lennä kovin kauas, koska pienen kanssa pitkä lentokonematka voi olla raskasta taivaltaa. Silti olisi hauska kuulla vähän kokemuksia myös pidemmistä matkoista – onko joku ollut esimerkiksi Jenkeissä tai Thaimaassa pikkutyypin kanssa?

Selailin tuossa vanhoja matkakuvia, joita on muuten hävettävän vähän – en ilmeisesti ole ollut liian innokas kuvaaja esimerkiksi kihlamatkamme aikana, joka taisi olla 2011, jos nyt en väärin muista... Olimme silloin Barcelonassa, vitsit miten ihana reissu sekin oli!Tuolla reissussa oltiin pelkän pokkarikameran voimin, hippasen näkyy laadussa... Huomaa myös, ettei valokuvaus ole ollut silloin vielä erityisen rakas harrastus, mutta ehkäpä paremmat välineet ovat saaneet senkin kipinän alulle.7 kommenttia:

 1. Heippa! Olen paraikaa Thaimaassa 9kk vauvan kanssa ja kirjoittelin just eilen kaverille havaintoja matkasta. Tässä ne myös sulle ��

  Ihan ensiksi pitää unohtaa kaikki aiemmat, ennen lasta tehdyt, matkat ja miten niillä on toimittu. Kun mennään vauvan ehdoilla, eikä oleteta, että lomailu olisi samanlaista kuin ennen, asiat sujuvat mallikkaasti ja kaikilla on kivaa.

  Ennakointi, ennakointi, ennakointi. Oon kova listailija. Tätä matkaa varten tein kattavaa pohjatyötä lukien blogeja ja keskustelupalstoja ja tein tarkat listat, mitä mukaan otetaan. Otettiin esmes kaikki vauvan ruoat mukaan Suomesta. Matkalääkekaappiin upposi jonnin verran rahaa, mutta jos sitä tarvittaisiin, tulisi joka sentille reilusti katetta.

  Rutiinit. Ollaan saatu alun aikaeroharmien jälkeen muodostettua aika pitävä rutiini myös tänne matkalle, ja se helpottaa kaikkien elämää kovasti.

  Apukädet. Varmaan oltaisiin miehen kanssa pärjätty kahdestaankin, mutta isovanhempien mukana olo on ollut ihan korvaamatonta.

  Matkakohteen valinta.Tää Khao Lak on tosi rauhallinen kohde ja täällä on paljon lapsiperheitä. Kärryillä pääsee hyvin kulkemaan, eikä jumputusta kuulu ollenkaan.

  Semirentoasenne. Oon myös hysteerinen neurootikko (��) mutta välillä pitää ottaa rennosti eikä hätäillä ihan joka asiasta.

  Terkkuja siis täältä tropiikista - toivokaamme, että loppulomakin sujuu hyvin! ��

  VastaaPoista
 2. Oltiin myös vauvan ollessa 4kk Italiassa viikon verran, ja samat neuvot päti sinnekin. Kaikki meni mallikkaasti silloinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiitos kommentistasi! Ihan mahtavaa että sieltä lämmöstä kirjoittelet, en kestä :D. Nyt iski kateus ;).

   Minähän en ole tippaakaan suunnitelmallinen, en sitten yhtään. Mies onneksi on ja ilman häntä voisi olla kuumemittarit ja lääkepurnukat Suomessa, kun itse olemme jossain Timbuktussa. Ehkä kuitenkin nyt otan nämä sun vinkit vahvasti huomioon, jos suuntaamme jonnekin, koska onhan tuo nyt järkevää.

   Poista
 3. Matkaan vaan! :)
  Me oltiin esikoisen ollessa 1v 1kk kaksi viikkoa Turkissa ja Kreikassa purjehtimassa. Se oli kyllä aika haastavaa ja kun esikoinen ei ollut mikään helpoin tyyppi tuohon aikaan.

  Nyt kesällä oltiin kun esikoinen jo 4v. ja kuopus 1v 3kk. Kuopuksen kanssa oli tosi helppoa. Kuopus on sellanen perus tyytyväinen kaveri muutenkin. Lennot meni hyvin, 3h 45min Kreikkaan, juuri sopivan mittainen molemmille lapsille. Pikkunen tykkäs ihan mielettömästi uida altaassa, leikkiä rannalla, noh, kaikesta :)

  Mutta jos matkakuumetta on niin matkaan vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lähdemme, niin mitä todennäköisimmin juuri noille seuduille :). Kroatia olisi ehkä meikäläisen ykkösvaihtis – tarkoituksena on saada lämpöä iholle ja hyvää ruokaa kupuun. Vaavin kanssa sitä ei ihmeemmin jaksa oikein lähteä mitään sen suurempaa harrastamaan, nostan teille purjehtijoille hattua! :)

   Poista
 4. Meillä matkailu on jatkunut vauvan kanssa yhtä lailla kuin ennenkin, mutta toteutus ja sisältö mukailtu vauvan mukaan. En kuitenkaan missään nimessä sanoisi, että pitäisi heittää kaikki entinen romukoppaan. Ainakaan meillä ei ole tarvinnut niin toimia. K:lla taitaa mennä 20 lentoa rikki helmikuun synttäreihin mennessä rikki. ;)

  Tässä omat vinkkini:

  Rattaat ja kantaminen: rattaisiin kannattaa hommata merkin oma kantopussi, jos löytyy. Me pihisteltiin aluksi turhaan ja vuokrattiin lentokentältä sellainen jähmeä ja kökkö laatikko. Nyt en vaihtaisi Baby Joggerin kantokassia. Helpottaa liikuttelua ja rattaat ovat parhaassa turvassa. Toinen huippuhankinta on kantoreppu (meillä Manduca). Tuo joustoa matkalla, koska aina rattailla ei ole fiksuinta mennä. Meillä ollut käytössä niin NYC:n hulinassa kuin Lofooteilla vuorilla. Jos vauvaa alkaa risoa rattaissa olo, tuo kantoreppu myös kivaa vaihtelua. Kantoreppu on ollut myös hätävara, jos on jouduttu matkustamaan taksilla, eikä ole ollut lastenistuinta saatavilla.

  Majoitus: Vannon Airbnb:n ja huoneistomajoituksen nimeen. Kodinomainen ympäristö on ainakin meille ollut ihan paras: ruuansäilytys, ja -valmistaminen hoituu näppärästi. Myös mahdollisuus pestä pyykkiä on kiva bonari. Ollaan oltu Airbnb:ssä, huoneistohotellissa, tavallisissa hotelleissa ja hostellissa (yhteiskeittiö). Näistä tavallinen hotla toimi selkeästi huonoiten.

  Lennot: en tiedä imetätkö vielä? Imetys on ollut aivan loistava apu lennoille. Jos kiukku uhkaa tulla, niin rintaa suuhun. Lentäessä tärkeintä on asennoitua siihen, että fokus on lapsen viihtymisessä. Lentofirman lehden lukeminen ja maisemien katselu on ainakin meillä jäänyt väliin. Koneeseen saa ottaa safkat mukaan, joten kun ne on hyvin suunniteltu, ollaan jo pitkällä. Meillä ei ole koskaan tullut mitään isompaa härdelliä, ja henkilökunta on ollut aina poikkeuksellisen ystävällistä. 10 kk pääsi isin kanssa lentäessä ohjaamoonkin (ei vaan äidin kanssa...!).

  Jos pelkäätte, että korvat särkee, niin Orodrops-tipat 20 min ennen nousua ja laskua korviin. Meillä ei ole ollut koskaan ongelmia, joten en ole tainnut laittaa kun kokeeksi kerran, kun kyydittäjänä oli pienempi potkurikone.


  VastaaPoista
 5. Jatkuu vielä:

  Lomatyyppi: Me ollaan oltu kaupungissa, biitsillä, purjehtimassa, luonnossa. Biitsi on ollut hankalin, koska vauva täytyy suojata niin hyvin auringolta. Kunnon hattu (lieri näkösuojaksi + niska!) ja fysikaalinen aurinkovoide on tuoneet ainakin mielenrauhaa, jos ei muuta. Joku aurinkovarjo tai sellainen uv- teltta olisi varmasti tosi hyvä.

  Ravintolassa syöminen: Ruokapaikan valinta ja varaus etukäteen (syöttötuoli iso bonari, meillä myös loossit olleet toimivia) varmistavat hyvän illan peruskohdat. Onpa käynyt niinkin, että ollaan vaan törmätty sisään ja paikassa on vaan baarijakkaroita. Voin sanoa, etten suosittele...

  Pientä tekemistä vauvalle koko ajaksi. Meillä toimivinta ollut yhtäaikaa ruokailu, kun K sormiruokailee. Nykin reissulla varattiin pöytä myös parina iltana niin myöhään, että oltiin nukutettu vauva rattaisiin ja saatiin syödä ihan rauhassa. Vaavi nukkui vieressä. Edellyttää tietysti hyviä unenlahjoja.

  Jos ulkona syöminen on hankalaa, viittaan aiempaan kohtaan huoneistohotellit. Silloin voi tehdä ruokaa "kotona". Kanadassa ja Jenkeissä haettiin myös jonkun verran take-awayta, jos ei jaksettu suunnitella raflailtaa. Vanhempien saumaton yhteenpeluu on myös tärkeetä ravintolassa: jos naperolla on hankalaa, niin toinen kierrättää ihmettelemässä viinikaappia ja edes toinen saa syödä rauhassa. Meillä oli eilen enkka, kun vedettiin viiden ruokalajin dinneri pikkuneidin hyväntuulisessa seurassa.

  Rytmitys: Täällä jo aiemmin viitattiinkin siihen, että vauvan omat tavat ja rutiinit on hyvä pitää yllä matkalla. Kun on syliä, ruokaa ja lepoa oikeaan aikaan ja tarpeen mukaan, niin mun kokemuksen mukaan kaikki sujuu 99-prosenttisen hyvin.

  Valmistelut: Ennen päivän alkua miettii aikataulun ja pakkaa kamat sen mukaan. Mieluummin rapiat päälle kun liian hintsusti. Mä pidän aina mukana riisikakkuja, yhtä ylimääräistä hedelmää ja smoothie-pussia sekä tietty vaihtovaatekertaa+vaippoja+kosteuspyyhkeitä. You never know..

  Joustavuus: oon imettänyt kyykyssä vessan ovea vasten Lincoln Memorialilla ja vaihtanut vaipan maantien varressa Pohjois-Norjassa. Reissussa ei välttämättä ole ihan samat oltavat kun kotona, mutta vauva siitä harvoin välittää, kunhan tarve tulee tyydytetyksi. Omista standardeista kannattaa siis olla valmis tinkimään. Julki-imetykseen mä olen pitänyt mukana aina isoa huivia, jonka suojissa homma on sujunut mukavasti kaikenlaisissa paikoissa. Jos haluaa hifistellä, niin hyvät imetysvaatteet auttavat myös. Kosteuspyyhkeet aina mukana. <3

  Meidän kokemuksiin perustuen voin suositella matkailua vauvan kanssa todella lämpimästi. Eikä se ole lainkaan niin vaikeaa kun touhotetaan (tietty riippuen vauvasta). Kaikkialla missä me ollaan matkattu lapsiin on suhtauduttu ihanasti. Täällä Oslossa esimerkiksi vauvalla ilveillään, vauvaa silitellään ja otetaan syliin. Vanhemmilta kysytään ikää ja nimeä. Kääntöpuoli on Suomeen palattaessa huomata, kuinka nuivasti siellä taas suhtaudutaan...

  VastaaPoista